Vilka är vi och varför gör vi det här?

Ja, det är en fråga vi ställer oss själva ibland. Men ibland får man en idé man bara inte kan släppa. Och känns den rätt på tillräckligt många sätt måste man bara genomföra den. Så var och är det med Baby Blueberry. Nedan kan du läsa lite om oss och om hur denna resa började.

Om man skulle beskriva oss skulle man nog säga att vi är en helt vanlig familj på många sätt, med både gemensamma barn och bonusbarn. Vi:et består av Hanna & Andreas, Hugo (17 år) & Vilgot (14 år) samt Charlie (5 år) & Wilma (3 år). Vi bor utanför Göteborg, ganska lantligt i ett enplanshus under utbyggnad.

Hanna arbetar som psykolog och Andreas i mediabranchen och tillsammans gör vi detta vid sidan av.

När vi blickar tillbaka för att minnas starten på Baby Blueberry landar den återblicken bland annat i ett samtal mellan Hanna & svägerskan Kristina under en fika hemma i vårt kök. Kristina frågade om vi tänkte på ”sånt där med plast?” Vi har tidigare försökt tänka ekologiskt, kanske framför allt när det gäller mat, ätit en del vegetariskt men inte så mycket mer än så. Vi har väl alltid haft en känsla av att man borde kunna ta mer medvetna val än att bara välja den ekologiska mjölken i mejeridisken, men ändå inte kommit så mycket längre än så.

Kristina arbetade då på ChemSec (internationell organisation som verkar för ett giftfritt samhälle) och har såklart fått ta del av mycket info om skadliga kemikalier i vår vardag mm. Frågan blev på allvar en tankeställare och det slutade med att Hanna bad henne diskutera med sina kollegor var man skall börja, om man vill leva ett liv mer fritt från gifter. Det resulterade i att Kristina skickade rapporten ”Allt du (inte) vill veta om plast” och en länk till ”13 punkter som giftbantar förskolan” båda från Naturskyddsföreningen.

Med de rapporterna på näthinnan sanerades vårt kök i rask takt på allt vad plaster heter. Så raskt att Andreas undrade om det inte vore lämpligt att hitta ersättare innan man tog bort… Vi började googla nya köksredskap och det ena ledde till det andra. Våra ögon öppnades successivt för att det tydligen inte går att lita på att det man köper i kända butiker när det gäller en rad olika områden. Allt från mat, leksaker, hygienprodukter till köksredskap och kläder som visade sig inte vara bra varken för individ eller miljö.

Nästa naturliga steg för oss var att försöka låta våra barn växa upp med produkter rena från gifter och som är bra för deras framtid. Vi rensade barnrummen från plastleksaker och annat vi lärt oss inte är så nyttigt att ha nära kroppen. Men när vi skulle köpa nytt upplevde vi att det inte var helt lätt. Inom vissa områden var det svårt att hitta bra alternativ och framför allt var produkterna ofta väldigt dyra. Skall babykläder verkligen behöva kosta tre gånger så mycket bara för att de är tillverkade på ett ekologiskt sätt?

Någonstans här började vår idé ta form. Under ett samtal i värmen i Bertilssons stuga, ett café’ i Delsjöskogarna utanför Göteborg, den 18 nov 2016 tog vi någon typ av beslut. Vi skulle börja med att se om det gick att ta fram en kollektion ekologiskt tillverkade ”nära kroppen plagg” som sedan skulle kunna säljas till ett ok pris. (Det gör det.) Vi tror nämligen vi är ganska många som vill ta medvetna val för våra barn, men ofta tycker det är orimligt dyrt helt enkelt.

Sedan dess har vi pratat med allt från personer på textilhögskolan i Borås, mängder producenter av ekologiska kläder i Spanien, Turkiet och Indien till designers av logotyper och företag som vet hur man startar en e-handel. Hundratals telefonsamtal, möten och mail som hela tiden tagit oss ett steg närmare en första beställning av ekologiska babykläder med GOTS-certifierad tillverkning. Vi börjar med en basic kollektion. Vi satsar inte på superdesignat eller skrikiga färger utan gillar själva mjuka tyger i softa färgtoner. Vi har även tagit fram nappflaskor i glas med tillhörande skydd i ekologisk bomull.  Vår tanke är att sedan fortsätta även med leksaker, matskålar mm. Allt giftfritt och tillverkat på ett ansvarsfullt sätt.

Så här har vår resa börjat och vi tänkte låta de som vill, följa med på fortsättningen…

Hanna/Andreas